Talen

G translate

Barendrecht

Bent u op zoek naar een  lang verblijf of bed and breakfast binnen de regio Rotterdam, dan bent u bij studio het Weerhuis aan het juiste adres. Om precies te zijn ligt het appartement aan de rand van Barendrecht-Carnisselande, het vinex (nieuwbouw) gedeelte van de stad. Bij deze een stukje historie van de stad in een notendop.

buitenHistorie

Voor de 13de eeuw bestond de huidige stad Barendrecht uit drie woongemeenschappen, Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. Rond 1800 werden deze gemeenschappen samengevoegd om in het begin van de 19de eeuw de naam eensluidende naam Barendrecht te krijgen.

Splitsing “Oud” Barendrecht en Barendrecht- Carnisselande

Tegenwoordig bestaat Barendrecht uit twee woongemeenschappen welke worden gescheiden door de snelweg A29; ten oosten ligt “oud”Barendrecht en ten westen Barendrecht-Carnisselande. Door de vele woningbouw activiteiten in deze voormalige groeigemeente is de stad geografische een verlengstuk van het zuiden van de stad Rotterdam geworden.

De enige bed en breakfast in Barendrecht

Vinex Lokatie Barendrecht Carnisselande

De Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (een Nota Ruimtelijke Ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991) heeft in de volksmond de afkorting Vinex gekregen. Dezevuurtorens Nota speelde in op de bevolkingsgroei in Nederland en de woonbehoefte dicht bij werkcentra. In overleg met verscheidene provincies en gemeenten zijn in diverse gebieden in Nederland nabij bestaande stadscentra grootschalige nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Barendrecht-Carnisselande is één van de grootste vinexlokaties die toen zijn gerealiseerd.
De bouw is in 1997 begonnen en heden te dagen worden de laatste van de in totaal 7.500 nieuwbouwwoningen gebouwd (en nog eens 2.500 in het aangrenzende Portland). Met andere woorden: alles in Barendrecht-Carnisselande is nagenoeg nieuw. Even snel rekenen leert dat de oudste wijk slechts 2 decennia oud is! Deze “nieuw” herrezen stad is, conform de huidige maatstaven, van alle gemakken voorzien. Openbaar vervoer, sport-, recreatie-, speel- en winkelfaciliteiten, natuur en cultuur, alles is binnen handbereik.

Kunst in de openbare ruimte

Carnisselande heeft met het ontstaan ook een kunstenplan opgezet. Dit heeft de naam ‘het elastisch perspectief‘ gekregen en bestaat uit een 25 tal kunstwerken in de openbare ruimte.

groen– De rotonde ‘GROEN’ van Maarten de Reus is het eerste herkenningspunt als u met de auto de wijk inkomt.
– Het kunstwerk op de berg van DRFTWD, Arno v/d Mark,
– vrouwe Carnisse op het havenhoofd van Anne Wenzel,
– het veerpont-bruggetje, “de pont” van Orgacom,
– de tram-plus bruggen van Jeroen Doorenweerd en
– de schapen “Caroussel” van Guido Geelen in het park zijn er deel van.

Meer informatie

Indien u behoefte heeft aan meer informatie, neus dan even rond op de volgende websites:

Barendrecht op Pinterest
Geschiedenis van Barendrecht
Gemeentegids van Barendrecht
Historische vereniging van Barendrecht